Belangrijk nieuws m.b.t. warmtepompen

Bij Dijko Installatietechniek willen wij u informeren over de aankomende veranderingen in de vervanging van cv-ketels. Vanaf 2026 zal het verplicht worden om een hybride warmtepomp te installeren bij de vervanging van uw cv-ketel, een standaard hr-ketel zal dan niet meer voldoen aan de gestelde eisen.

Deze aanstaande verplichting vloeit voort uit nieuwe klimaatregelgeving die het kabinet in mei heeft aangekondigd, met een geplande investering van 9,3 miljard euro.

De kosten van een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk. Verwacht wordt dat de minimale investering voor het apparaat, inclusief installatie, rond de 6.500 euro ligt. Voor modellen met meer vermogen kan dit oplopen tot 10.000 euro. Voor een model dat volledig gasvrij functioneert, kunnen de kosten variëren van 15.000 tot 20.000 euro. Er zijn ook zeer efficiënte, fluisterstille bodem-warmtepompen beschikbaar, hoewel deze prijziger zijn, met kosten tussen de 30.000 en 40.000 euro.

De overheid biedt subsidies aan iedereen die een warmtepomp wil aanschaffen. De subsidie varieert afhankelijk van het type pomp en het vermogen:

  • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
  • Volledige lucht/water warmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
  • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

De exacte subsidiebedragen per model en vermogen zijn beschikbaar. Bovendien kunnen huishoudens met een laag inkomen een voordelige lening aanvragen bij het Nationale Warmtefonds.

Het is belangrijk op te merken dat de terugverdientijd van een warmtepomp sterk kan variëren. Schattingen suggereren een gemiddelde van zeven jaar, maar in sommige gevallen kan dit oplopen tot meer dan 10 jaar.

Er zijn enkele groepen die niet verplicht zijn om een warmtepomp aan te schaffen bij de vervanging van de cv-ketel in 2026 of later. Uitzonderingen zijn van toepassing op huishoudens in appartementen of monumenten, en op huishoudens die in de nabije toekomst worden aangesloten op een warmtenet. Voor alle andere soorten woningen, inclusief rijt

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest